GRATIS inmeten | Professionele montage door onze eigen experts

Kooiladders

Veiligheid vraagt om een expert!

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een kooiladder op maat.

Aluminium kooiladders
- daktoegang | vluchtweg voor bedrijfspand of gebouw

Door onze jarenlange ervaring en expertise weten wij exact hoe uw kooiladder voor daktoetreding of vluchtweg ingemeten moet worden. Als service komen wij graag gratis inmeten bij u op locatie. Wij zijn ook keuringsbedrijf en dus volledig op de hoogte van de laatste wetgeving, bouwbesluiten en eisen ten aanzien van kooiladders. Ook weten wij alle eisen ten aanzien van dakhoogten, dakranden, een overstapbordes en passagebordes. Wij nemen u alle zorg uit handen!

Onze aluminium kooiladders worden ontwikkeld en geproduceerd bij Dirks in Nederland. De Dirks kooiladders zijn aluminium toegangsladders met veiligheidskooien. Sterk en onderhoudsvrij om veilig en comfortabel naar de gewenste hoogte te klimmen. Dirks kooiladders zijn uw garantie voor producten en service van topkwaliteit! Onze eigen experts transporteren en monteren uw kooiladder volgens de laatste NEN-normeringen.

Dirks kooiladders aluminium de hoogste kwaliteit geproduceerd in Nederland

Veelgestelde vragen over kooiladders

Wat is een kooiladder?

Een kooiladder is een speciale soort ladder die is voorzien van een beschermende kooi aan de achterkant. Deze kooi bestaat uit metalen beugels die rond de ladder zijn geplaatst, waardoor er een buisvormige structuur ontstaat. Het doel van de kooi is om extra veiligheid te bieden aan de gebruiker, vooral wanneer de ladder wordt gebruikt op grotere hoogtes. De kooi voorkomt dat iemand bij een val van de ladder af kan vallen, omdat de ringen rondom de ladder de val kunnen afremmen of tegenhouden. De kooiladder voldoet vaak aan specifieke veiligheidsnormen en regelgeving om ervoor te zorgen dat het risico van vallen of letsel geminimaliseerd wordt.

Of een kooiladder verplicht is, hangt af van de specifieke situatie en wetgeving die van toepassing is. In Nederland zijn er regels omtrent ladders en valbeveiliging vastgelegd in het Arbobesluit en andere veiligheidsnormen, zoals de NEN-EN 14122-4.

Hier zijn enkele belangrijke punten over wanneer een kooiladder verplicht kan zijn:

  1. Hoogte van de ladder: Kooiladders zijn meestal verplicht bij ladders die hoger zijn dan 3 meter. Dit is om valgevaar te verminderen. Voor lagere ladders is een kooi niet altijd nodig, maar andere veiligheidsmaatregelen kunnen vereist zijn.

  2. Type gebouw of installatie: Bij industriële gebouwen of installaties, zoals op daken of bij schoorstenen, zijn er vaak specifieke eisen voor toegangsladders en de aanwezigheid van valbeveiliging, zoals een kooiladder of een ander systeem (bijvoorbeeld een valstopinstallatie).

  3. Wet- en regelgeving: In Nederland geeft het Arbobesluit (hoofdstuk 3, paragraaf 2) aan dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor veilige arbeidsmiddelen en om valgevaar te voorkomen. Dit kan betekenen dat een kooiladder verplicht is als dit het meest geschikte middel is voor de situatie.

  4. Alternatieven voor kooiladders: In plaats van een kooi kan soms ook een ander valbeveiligingssysteem worden gebruikt, zoals een geleidesysteem voor valbescherming.

Een kooiladder kan dus verplicht zijn bij ladders hoger dan 3 meter, vooral als er geen alternatieve valbeveiliging aanwezig is. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kooiladders worden voornamelijk gebruikt op locaties waar mensen veilig op hoogte moeten werken of toegang moeten krijgen tot hoge gebouwen en installaties. Ze zijn ontworpen om valgevaar te verminderen en extra bescherming te bieden aan de gebruiker. Belangrijke toepassingen van kooiladders zijn bij bedrijfspanden, fabrieken, magazijnen, silo’s en opslagtanks, hoge gebouwen zoals flats. Kooiladders bieden toegang tot daken en platforms voor inspectie, onderhoud of schoonmaak.

Kooiladders worden ook geïnstalleerd op gebouwen als vluchtladder in geval van brand of andere noodgevallen. Ze bieden een veilige manier om snel een gebouw te evacueren. De beschermende kooi maakt het veiliger om deze ladders te gebruiken op locaties waar vallen ernstig letsel zou kunnen veroorzaken, zoals bij grote hoogteverschillen.

Bij het kiezen van een kooiladder zijn er verschillende factoren waar u op moet letten om de veiligheid en geschiktheid voor de specifieke toepassing te waarborgen. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Hoogte van de kooiladder.
  • Zijn er platforms of tussensteunen nodig.
  • Materiaal van de kooiladder.
  • Beginpunt en afmetingen van de beschermkooi.
  • Voldoet de kooiladder aan de geldende veiligheidsnormen (NEN-EN 14122-4).
  • Constructie en materiaal waar de kooiladder aan bevestigd moet worden.
  • Toegang en afsluitbaarheid.
  • Onderhoud.

Het is belangrijk dat een kooiladder op maat gemaakt wordt omdat elke situatie unieke eisen stelt aan de veiligheid, functionaliteit en installatie van de kooiladder. Enkele redenen waarom maatwerk essentieel is:

  • De kooiladder moet voldoen aan specifieke veiligheidsnormen.
  • Maatwerk zorgt ervoor dat de ladder en de kooi perfect aansluiten bij de specifieke omstandigheden van de locatie, zoals de hoogte, breedte en omgevingsfactoren, waardoor optimale bescherming tegen valgevaar wordt gegarandeerd.
  • De omgeving waarin de kooiladder wordt geïnstalleerd kan sterk variëren. Een op maat gemaakte kooiladder past perfect bij de vorm, hoogte en structuur van de installatie.
  • Maatwerk zorgt ervoor dat de ladder in de beschikbare ruimte past en gemakkelijk toegankelijk is. 
  • Een op maat gemaakte kooiladder zorgt ervoor dat de ladder precies de juiste lengte heeft en dat eventuele platforms of overstapmogelijkheden op de juiste hoogten worden geplaatst.
  • Sommige installaties hebben extra eisen, zoals afsluitbare ladders om onbevoegden buiten te houden, antislip treden voor natte omgevingen, of integratie van een veiligheidsharnas-systeem. Een maatwerkoplossing zorgt ervoor dat aan al deze specifieke functionele eisen wordt voldaan.

Een standaard kooiladder voldoet mogelijk niet aan alle vereisten die voor uw toepassing gelden. Door een ladder op maat te laten maken, kunnen zaken specifiek worden afgestemd. Door een kooiladder op maat te laten maken, zorgt u ervoor dat deze optimaal aansluit bij de specifieke veiligheidseisen, omgevingsomstandigheden en functionele behoeften van uw project of installatie. Dit minimaliseert risico’s en verhoogt de efficiëntie en duurzaamheid van de ladder.

Er gelden strikte veiligheidseisen en voorschriften voor kooiladders om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt. Deze eisen zijn vastgelegd in diverse normen en richtlijnen die afhankelijk kunnen zijn van het land of de sector waarin de ladder wordt gebruikt. In Europa zijn bijvoorbeeld de NEN-EN 14122-4 norm en de Arbowetgeving van toepassing. Kooiladders moeten voldoen aan veiligheidseisen op het gebied van:

  • Juiste hoogte van de kooiladder en de beschermingskooi
  • De afmetingen van de beschermingskooi.
  • Juiste afmetingen en profiel van de sporten van de kooiladder.
  • Toevoegen van rustplatforms bij kooiladders hoger dan 10 meter.
  • Bevestiging en stabiliteit van de kooiladder.
  • Toegang en afsluitbaarheid van de kooiladder.
  • Valbeveiliging.
  • Belasting van de kooiladder.
  • Materiaal van de kooiladder.
  • Markeringen en signalisatie van de kooiladder.
  • Inspecties en onderhoud van de kooiladder.
  • Ergonomie en gebruiksgemak van de kooiladder.

De prijs van een kooiladder is afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de hoogte, de complexiteit van het ontwerp, en eventuele extra veiligheidsvoorzieningen. Om een goede offerte te kunnen maken komen wij dan ook altijd uw specifieke situatie inmeten en beoordelen.

Factoren die de prijs van een kooiladder beïnvloeden zijn:

  • Hoogte van de kooiladder.
  • Materiaal van de kooiladder.
  • Afmetingen van de beschermkooi.
  • Installatiekosten.
  • Extra voorzieningen zoals platforms en valbeveiliging.

Persoonlijke service en snelle levering van kooiladders

Wij zorgen voor een zeer concurrerende offerte en komen uw kooiladder of gevelladder gratis op locatie inmeten!

Deskundig advies over kooiladders door experts in huis

Wij hebben alle expertise ten aanzien van kooiladders en gevelladders in huis! Onze experts verzorgen ook NEN-keuringen.

Neem voor een kooiladder op maat contact met ons op!

Wij leveren kooiladders en gevelladders aan bedrijven en particulieren. Heeft u vragen? Neem dan contact op!

Scroll naar boven
Toolsolutions Wijchen, uw expert op het gebied van kooiladders

offerte-aanvraag

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!